Schone Rivieren zoekt nieuwe onderzoekers!

30 november 2023

Deel dit artikel

Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het drijft in onze rivieren. Schone Rivieren doet sinds 2017 grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar zwerfafval op de oevers van de grote Nederlandse rivieren. Schone Rivieren is op zoek naar nieuwe, vrijwillige onderzoekers die twee keer per jaar het afval in kaart willen brengen op een stuk rivieroever van zo’n 100 meter. De data die de vrijwilligers verzamelen worden gebruikt voor aanpak van het plasticsoep-probleem bij de bron. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.

Wie zoeken we?

Sinds 2017 hebben de ruim 1000 Schone Rivieren vrijwilligers meer dan een miljoen stuks afval geregistreerd. Deze data worden gebruikt om het bedrijfsleven en overheden te helpen met aanpak van zwerfafval.  

We zoeken weer nieuwe, enthousiaste vrijwilligers die zich betrokken voelen bij het rivierenlandschap en plastic afvalproblematiek. voor gebieden langs de Waal, Rijn, Lek, IJssel en Vecht, Maas in (Zuid) Limburg en Brabant, omgeving Biesbosch, regio Rotterdam, Ooster- of Westerschelde. Bekijk de kaart voor de beschikbare locaties.

Wat ga je doen? Je krijgt met z’n tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van ongeveer 100 meter toegewezen. Op dit tracé monitor je twee keer per jaar het afval. Je kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn. Je bent communicatief vaardig zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.

Trainingen voorjaar 2024

Nieuwe rivierafvalonderzoekers krijgen met een andere vrijwilliger een onderzoeksgebied van 100 meter toebedeeld. Op dit tracé tellen ze twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval en delen dit in categorieën in. Schone Rivieren maakt gebruik van de internationaal erkende OSPAR-methode. Om deze methode te leren kennen, is deelname aan één van de digitale trainingen van anderhalf uur verplicht.

De trainingen vinden plaats op dinsdag 23 januari of donderdag 25 januari 2024. Meld je nu aan!

Inschrijven voor de training

 

algemeen-onderzoek-formulier

 

Contact

Voor vragen stuur een e-mail naar: info@schonerivieren.org

Gerelateerd nieuws