Vier een afvalvrije Koningsdag

24 april 2023

Deel dit artikel

Achtergebleven troep van de rommelmarkt en plastic wegwerpbekers op straat: tijdens Koningsdag wordt er meer afval geproduceerd dan op een normale dag. Helaas komt veel van dit (plastic) zwerfafval na evenementen in de natuur en in onze rivieren terecht. Wat kunnen we doen om dat zoveel mogelijk te voorkomen? 

Geniet van de natuur!

Koningsdag is een heerlijke dag om de natuur in te gaan! Veel mensen struinen rond op een vrijmarkt of gaan naar een evenement. Jij hebt het bos, de uiterwaarden of duinen voor jou alleen!
We tippen je graag de IVN wandel- en fietsroutes met het thema ‘water’. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen langs het IJmeer bij Muiderberg, kanoën rondom Haarlem en Spaarndam, de natuur bij de Drentsche Aa ontdekken of fietsen langs vijvers, poelen en beken in Uden. Bekijk het hele overzicht hier

 

Zeg nee tegen single use drank- en voedselverpakkingen

Iedereen kent het beeld van een tapijt van plastic bekers in de stad na een groot evenement. Het gaat om allerlei plastic wegwerpproducten, veelal single use drinkbekers. Helaas behoren plastic drank- en voedselverpakkingen steevast tot de meest gevonden plastic afvalproducten langs de Nederlandse rivieren in ons Schone Rivieren onderzoek. Wil je een evenement bezoeken tijdens Koningsdag? Bezoek een evenement met een afvalvrij bekersysteem, ga voor herbruikbare of statiegeld bekers! Dit gaat verspilling tegen en spaart de natuur. Biedt de organisator geen optie tot hergebruik? Denk eraan zelf een herbruikbare beker mee te nemen. 

 

Neem een afvaltasje mee

Toch ergens een verpakking gekregen tijdens Koningsdag? Dan gooi je het natuurlijk in de prullenbak. Prullenbak vol? Neem een tasje mee voor de genuttigde etenswaren, gebruikte papiertjes of lege bekers. Zo voorkom je dat het op straat belandt. 

 

Giftige sigarettenfilters horen niet op straat

Veel sigarettenpeuken komen niet in een vuilnisbak terechtkomt, maar worden op straat uitgetrapt, vooral ook tijdens evenementen. Een grote hoeveelheid sigarettenfilters spoelt vervolgens met het regenwater via open gootjes in de straten weg en belanden zo in de rivieren. Sigarettenfilters horen niet thuis in het milieu. Met name voor waterdieren –en planten zijn de giftige sigarettenfilters zeer schadelijk.   

Een feest voor hergebruik!

Consuminderen is natuurlijk altijd de beste optie, maar als je toch iets nodig hebt, kan je het misschien wel tweedehands vinden tijdens een Koningsdag vrijmarkt. Een feest voor hergebruik! Ga je zelf spullen verkopen op een vrijmarkt en houd je spullen over aan het einde van de dag? Dan laat je ze natuurlijk niet liggen. Breng ze naar een kringloopwinkel, milieupark of neem ze weer mee naar huis. 

 

Samen opruimen na Koningsdag

Koningsdag zorgt elk jaar voor veel achtergelaten afval. Wil jij ook opruimen na Koningsdag? Super! Voor je veiligheid raden we je aan om altijd handschoenen te dragen, bij veel gemeenten kan je een afvalgrijper en afvalring lenen. Opruimen kan je alleen doen, maar je kunt ook aansluiten bij een opruimgroep. Op verschillende plekken zetten buurtbewoners zich elk jaar op 28 april in door te helpen met het opruimen van het achtergelaten afval.