Schone Maas Nieuwsbrief
december 2021
Terugblik (Ramp) Maas Cleanup 2021
In de zomer veroorzaakte de hevige neerslag een extreem hoge waterstand in Limburg. Naar aanleiding daarvan werd in augustus een extra Maas Cleanup, onder de titel ‘Ramp Cleanup’ georganiseerd. Tijdens meer dan 100 acties kwamen 3.850 vrijwilligers op de been. Hierbij werd maar liefst 137.000 kilo afval geraapt, waardoor 90 kilometer Limburgse Maasoever afvalvrij gemaakt werd. Op 18 september vond voor het tweede jaar de Maas Cleanup plaats. Daarbij gingen nog eens 5.000 vrijwilligers aan de slag om tijdens 149 acties het resterende deel van het aangestroomde afval op te ruimen.
In totaal werd er tijdens deze acties door 10.650 mensen langs de Maas 238.969 kilo afval opgeruimd bij meer dan 260 acties in het stroomgebied van de Maas. Helaas is nog niet alles opgeruimd, omdat de oevers op sommige plekken nog niet betreedbaar waren. Bekijk hieronder de aftermovie van de Cleanup.
Aftermovie Cleanup
Opruimvrijwilligers uitgelicht
Jaarlijks gaan duizenden vrijwilligers op pad om onze Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken en houden. Van opruimen en onderzoeken tot het delen via social media om afvalproblemen zichtbaar te maken. LIVES interviewde een aantal van deze vrijwilligers. Lees via onderstaande links hun verhaal.
Schone Beken onderzoeksresultaten
In de periode 2020-2021 werd het afval in de Geul en de Roer, Limburgse beken die uitmonden de Maas, gemonitord. In opdracht van Waterschap Limburg en in het kader van het LIVES project ‘litter free rivers and streams’ deden vrijwilligers regelmatig metingen op een aantal vaste opvangpunten, zoals drijfbalken en molens.
Tijdens 57 metingen werden in totaal 6.147 afvalitems opgevangen en geanalyseerd. Aan de oevers van de Geul werden 1.806 afvalitems gevonden, waarvan 69% plastic. Bij opvangpunten aan de Roer werden 4.341 afvalitems gevonden, waarvan bijna een kwart plastic afval. De meest gevonden items waren drankblikjes, folies van zacht plastic, piepschuim, plastic drankflessen, snoep-, snack- en chipsverpakkingen en plastic voedselverpakkingen.
Benieuwd naar de complete resultaten van het Schone Beken onderzoek? Klik hier >>
Relatie Schone Maas tot Maas Cleanup, Schone Rivieren en LIVES
In Limburg doen we ons best om via verschillende samenwerkingsverbanden de Maas en haar zijrivieren vrij van (plastic) afval te krijgen. Ben je benieuwd hoe een en ander zich nu tot elkaar verhoudt? Bekijk dan onderstaand webinar, gegeven tijdens het Nationaal Deltacongres, waarin Sylvia Spierts-Brouwer en Elize Marx uitleggen hoe we samenwerken voor zwerfafvalvrije rivieren en beken.
Conferentie LIVES (LitterFreeRiversandStreams)
Op 20 januari 2022 worden in een digitale conferentie de resultaten van 3 jaar grensoverschrijdend samenwerken gepresenteerd. De conferentie is voor iedereen gratis te bezoeken. Op de website van LIVES tref je vanaf 15 december de aanmeldlink aan.
Nieuwsbrief Zwerfafval van Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat werkt aan schone wegen, rivieren, oevers en stranden en vermindering van de plastic soep in de oceanen. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de aanpak van zwerfafval? Abonneer je op de nieuwsbrief ‘Zwerfafval’ van Rijkswaterstaat>>