Extra vervuiling Nederlandse Maas doordat bij Belgische stuw afval watersnood niet wordt verwijderd

17 augustus 2021

Deel dit artikel

De Nederlandse Maas kampt sinds de watersnood van juli met extra vervuiling doordat bij een stuw bij de Belgische grensplaats Lixhe bergen drijvend afval worden doorgelaten. Bij de stuw, die zich enkele honderden meters over de grens bevindt, hoopt het afval zich op, maar wordt nauwelijks iets uit het water gehaald waardoor het vuil grotendeels naar Nederland stroomt. Vrijwilligers, inwoners en natuurorganisaties maken zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen voor de natuur. Schone Rivieren en de Maas Cleanup doen daarom een dringende oproep aan de regionale Nederlandse en Waalse overheden en Rijkswaterstaat om gezamenlijk actie te ondernemen. Door het afval bij de stuw van Lixhe zo snel mogelijk te verwijderen kan verdere vervuiling van de Maasoevers zeer effectief worden voorkomen.

Kliko’s, picknickbanken, caravans, koelkasten, massa’s boterkuipjes en heel veel ander klein spul. Na de zware overstromingen in Limburg, Duitsland en België wordt het steeds duidelijker wat de rivier heeft meegevoerd en nu in grote hoeveelheden afzet op de rivieroevers. Met name vanuit de Belgische provincie Luik stromen er via de Maas grote hoeveelheid afval aan in het grensgebied tussen Nederland en België.

Ook in Nederland zelf is er na de watersnood veel afval in het water terechtgekomen. Dagelijks drijft een grote hoeveelheid afval langs en spoelt op de rivieroevers aan. Inmiddels zijn de oevers en uiterwaarden in het gebied langs de Maas sterk vervuild. Vrijwilligers aan zowel Nederlandse als Belgische zijde zijn dagelijks actief om het afval op te ruimen.

Frank Terwindt is een van die vrijwilligers: ‘De stuw bij Lixhe is als een vangnet waar een groot deel van het afval samengedreven wordt. Dat maakt dat het relatief gemakkelijk uit het water te halen is. Jammer genoeg constateren we dat dit niet of nauwelijks gebeurt. Nu stroomt het door waardoor we het na de stuw handmatig van de oevers moeten rapen. Om erger te voorkomen en de verantwoordelijke overheden aan te kunnen spreken, hebben we bij Schone Rivieren aan de bel getrokken.’

Ergere schade voorkomen

Schone Rivieren, een consortium van milieu- en natuurorganisaties en de Maas Cleanup, verenigd in een netwerk van meer dan veertig bedrijven en natuurorganisaties, doen een dringende oproep aan de Provincie Limburg, de Vlaamse overheid en de zuidelijke gemeenten in Limburg om samen met de Waalse overheid ergere schade aan de natuur te voorkomen. Bij de stuw van Lixhe kan het drijvende watersnoodafval machinaal worden afgevangen, waardoor het niet in de natuur terechtkomt.

Het alternatief is het afval handmatig van de rivieroevers op te ruimen nadat het is doorgestroomd. Dat gebeurde afgelopen zaterdag al. Op vijftig plekken langs de Maas gingen duizenden vrijwilligers op pad om afval op te ruimen. Samen hebben ze meer dan honderd containers aan afval verzameld. Op 18 september vindt World Cleanup Day plaats en worden opnieuw opruimacties georganiseerd, zowel langs de Maas, als langs andere rivieren in Nederland. Hopelijk wordt in de toekomst meer opruimwerk voorkomen door een structurele oplossing bij de sluis in Lixhe.

Gerelateerd nieuws