Ontdek in september ons prachtige rivierenlandschap

23 augustus 2021

Deel dit artikel

In het prachtige Nederlandse rivierenlandschap valt van alles te beleven. Ga mee in september en ontdek onze unieke rivierdelta. Leer meer over de natuur, help mee opruimen tijdens één van de vele cleanups of laat je onderdompelen tijdens de rivierexpedities. Ga je mee op ontdekkingstocht langs de rivieren?

Ga mee op expeditie

In september organiseren IVN-afdelingen rivierexpedities: wandelingen langs de rivieren waarbij je de schoonheid van het rivierengebied ervaart, maar ook de gevolgen ziet van plasticvervuiling. Zo zijn er expedities langs de Waal op 4 september en voor kinderen vanaf 6 jaar langs de Bernisse op 18 september. Of ga op Rijn Expeditie op 26 september. Je gaat te voet en met bootjes langs en over de Nederrijn rond Arnhem. En wist je dat de IJsselbiënnale nog t/m 19 september 2021 loopt? Ontdek deze internationale kunstroute langs de IJssel. 

Help opruimen of organiseer een opruimactie

Rhine Cleanup, Maas Cleanup en zelfs World Cleanup. In de maand september wordt er heel wat afval opgeruimd langs de rivieren dat daar niet thuishoort. Want helaas zijn onze rivieren niet al te schoon. Helemaal na de watersnood in juli in Limburg en delen van België en Duitsland, waarbij complete huisraden van mensen door de rivier zijn meegevoerd. Naast het menselijk leed heeft deze ramp stroomafwaarts gevolgen voor de natuur met veel afval dat op de oevers is afgezet.

Maas Cleanup: 18 september

In Limburg werden op 14 augustus al zo’n 25 extra opruimacties in no-time op touw gezet om daar de rivieroevers op te ruimen zodra dat kon. Op zaterdag 18 september tijdens World Cleanup Day vinden opnieuw opruimacties plaats onder de vlag van Maas Cleanup. Kijk hier voor een opruimactie langs de Maas of meld jouw eigen actie aan.

RhineCleanUp: 11 t/m 26 september

Dit jaar werkt Schone Rivieren voor het eerst samen met RhineCleanUp om de hele Rijn op te ruimen, van bron tot monding! Ook in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland vond een overstromingsramp plaats. De RhineCleanUp organiseert al een aantal jaar met succes opruimacties langs de Rijn. Het is dit jaar voor het eerst dat alle zes de landen waar de Rijn doorheen stroomt meedoen. Kijk hier hoe jij kan helpen om het laatste stuk van de Rijn tot aan de monding in de Noordzee aan te pakken.

World Cleanup Day: 18 september

Liever opruimen langs een andere rivier? Op zaterdag 18 september vindt World Cleanup Day 2021 plaats. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval én waardevolle informatie verzamelen over het soort afval dat er ligt. Heb je een groep deelnemers en locatie al in gedachten of sluit je liever aan bij een bestaande actie? Meld je hier aan voor World Cleanup Day Nederland! 

Bekijk de volledige agenda

 

Foto: Mariëlle Bakker

Gerelateerd nieuws