Nieuwsbrief Schone Maas februari 2021
In deze nieuwsbrief lees je over:
- Uitkomsten rivierafvalonderzoek
- Schone Rivieren najaarsanalyse 2020
- Schone Maas Limburg (BE/NL) analyse 2019
- Schone Maas Limburg (BE/NL) analyse 2020
- Impactverslag Maas Cleanup 2020
- Schone Rivieren/Schone Maas in het nieuws
- Mijlpaal behaald: 1.000ste rivierafvalonderzoeker
- Een historisch besluit: statiegeld op blik
- Maasoever bij Berg aan de Maas ligt vol met plastic korrels
- Afvaljutters houden de moed erin ondanks al dat plastic op de Maasoever bij Stein
- Vooruitzicht opruimacties Schone Maas
- Opruimen gaat door
- LIVES: Return to sender
Uitkomsten rivierafvalonderzoek
Schone Rivieren najaarsanalyse
Bijna 600 vrijwillige rivierafvalonderzoekers voerden het afgelopen najaar weer metingen uit. Tussen 15 oktober en 15 november 2020 werden 288 metingen gedaan langs de oevers van onze rivieren. In totaal werden 47.240 stuks afval gevonden. Dat is gemiddeld 163 stuks afval per 100 meter rivieroever. 80% van al het gevonden afval was plastic. Bekijk de volledige uitkomsten van de najaarsmeting 2020 in deze factsheet>>
Schone Maas afvalanalyse Limburgse oevers (NL-BE)
Ook de resultaten van het afvalonderzoek in 2019 en 2020 langs de Belgisch/Nederlands Limburgse oevers zijn bekend. De resultaten zijn per jaar vormgegeven in onderstaande factsheets.
Download: Schone Maas analyse 2019 Download: Schone Maas analyse 2020
Impactverslag Maas Cleanup 2020
Eind 2019 startte de beweging van Maas Cleanup. Een beweging onder het motto ‘Clean rivers, better business’. Een beweging waarbij het bedrijfsleven samen met maatschappelijke organisaties zoals IVN en duizenden vrijwilligers zich inzetten. Een beweging die leidde tot meer dan 200 opruimacties rond de Maas tijdens World Cleanup Day op 19 september 2020. Welke impact deze beweging in een jaar tijd gemaakt heeft lees je in dit impactverslag>>
In het nieuws
Landelijk
Mijlpaal: 1.113 vrijwilligers brengen Nederlands rivierafval in kaart
Na 2 succesvolle pilotjaren in 2015 en 2016 in Limburg werden in januari 2017 de eerste 200 rivierafvalonderzoekers opgeleid langs de Maas en de Waal. Inmiddels zijn we voorbij de duizend! Lees verder>>
Een historisch besluit: statiegeld op blik per 31 december 2022
Na tientallen jaren politiek getouwtrek heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven de knoop doorgehakt: per 31 december 2022 komt er 15 cent statiegeld op blikjes. Lees verder>>
Lokaal
Maasoever bij Berg aan de Maas ligt vol met plastic korrels
Bij Berg aan de Maas liggen opvallend veel plastic korrels in en rond de rivier. Zuid-Limburg telt meer hotspots waar het aantal kunststofkorrels hoog is, blijkt uit onderzoek. Lees verder>> (voor abonnees van De Limburger)
Afvaljutters houden de moed erin ondanks al dat plastic op de Maasoever bij Stein
Fons van de Sande en Pepijn van Aubel ruimen elk half jaar afval langs de rivieroever bij Maasband op. Een middagje ‘puinruimen’ levert 274 stuks afval op. Lees verder>> (voor abonnees van De Limburger)
Rietjes, staafjes en stokjes
Rivierafvalonderzoeker Sylvère Plusquin maakte na hoogwater een wandeling met zijn hond langs de Maas. Toen hij allerlei gekleurde sprieten boven het gras uit zag komen is hij aan het opruimen geslagen. Binnen 30 minuten vond hij op 15 meter oever wel 237 wattenstaafjes, rietjes en lollystokjes.
Opruimen gaat door!
Vorig jaar hebben we de grote opruimacties van Schone Maas op het laatste moment helaas moeten annuleren. Aan de oproep om individueel aan de slag te gaan, is minimaal gehoor gegeven. Heel begrijpelijk, maar we willen onze Maas geen twee jaar op rij in de steek laten. Dus dit voorjaar gaan de opruimacties wél door. In aangepaste vorm, want gezondheid staat voorop.
… met nog steeds een hoofdrol voor verenigingen
Net als voorgaande jaren kiezen we het liefst ervoor om met verenigingen te gaan opruimen. Voor verenigingen is dit belangrijk voor het verenigingsgevoel en de eventuele vergoedingen. Voor Schone Maas is het belangrijk om de verenigingen betrokken te houden en te binden voor volgende jaren. Dit jaar is het niet mogelijk om derden uit te nodigen voor opruimacties.
… maar in een ruimer tijdsbestek
In plaats van één dag, wijzen gemeenten een ruimer tijdsbestek toe aan een opruimgebied. Verenigingen krijgen bijvoorbeeld twee of drie weken de tijd om het opruimgebied schoon te maken. Dit geeft de vereniging ruimte om een opruimschema op te stellen waarbij, gespreid in tijd én afstand, de corona-maatregelen goed gewaarborgd worden.
… en in kleine groepjes
Afhankelijk van de op dat moment geldende maatregelen, brengen we vanuit Schone Maas een advies uit aan de verenigingen over de groepsgrootte. Dat wil zeggen: bij voorkeur wordt er alleen met het eigen huishouden opgeruimd. Andere samenstellingen mogen alleen als die passen bij de op dat moment geldende maatregelen. De leden/vrijwilligers van een vereniging kunnen zich bij de organisator van de eigen vereniging melden en krijgen volgens het opruimschema een tijdslot aangewezen waarop zij veilig kunnen opruimen.
… met zoveel mogelijk eigen materiaal
De opruimers zullen in dit geval zelf moeten zorgen voor werkhandschoenen en afvalzakken. Dit om te voorkomen dat Covid-19 verspreid kan worden via gedeelde materialen. Gemeenten staan vrij om een aantal afvalgrijpers ter beschikking te stellen aan de verenigingen, maar dit is niet noodzakelijk.
Meedoen?
Meld je interesse via dit webformulier.
LIVES: Return to sender
Tussen Limburgs rivierafval kom je wel eens persoonsgebonden voorwerpen tegen. Een voetbal met een naam, een pinpas of misschien zelfs een dagboek. Vind je zo’n voorwerp? Stuur deze dan (mét een locatiemarkering van de vindplaats aan de oevers en jouw contactgegevens) naar IVN Limburg (ter attentie van Sylvia Spierts). Dan gaan we vanuit het euregionale project LIVES (www.litterfreeriversandstreams.nl) proberen deze vondsten in de zomer terug te brengen naar de eigenaar in de euregio Rijn-Maas.
IVN Limburg
Kapellerpoort 1
6041 HZ Roermond
t.a.v. LIVES, Sylvia Spierts
Twijfel je? Mail dan naar sw.spierts@prvlimburg.nl